Siirt’in Eski Çarşıları Yeniden Canlanacak

22 Haziran 2018 Cuma 10:54:19

Belediyemiz ve Dicle Kalkınma Ajansı arasında Helvacılar Çarşısı ile Cumhuriyet ve Aydınlar caddelerinin yeninden düzenlenmesi için hazırlanan "Sokak İyileştirme " Projesinin protokolü imzalandı.

Belediyemiz konferans salonunda düzenlenen törende, Belediyemizin çalışmalarını yansıtan slayt gösterisinin ardından Helvacılar Çarşısının kavuşacağı yeni görünüme ilişkin animasyon gösterimi yapıldı. Proje ile çarşıda yenileme ve düzenleme çalışmaları ile birlikte park alanları yapılacak.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ törende yaptığı konuşmada, DİKA dört ilde kültürel mirasın yaşatılması noktasında sanayi ve turizmi desteklediğini söyledi.

Helvacılar Çarşı'sını kültürel miras mantığıyla korunması gerektiğini belirten Altındağ, şöyle dedi: "Belediye Başkan Vekilimizle bu projeyi yürüttük. Umuyorum ki buradaki ayakkabıcılardan helvacılara kadar tüm esnaf gruplarının aynı ortamda kendi değerlerini hijyenik ortamda koruyabilecekleri şekilde bir nevi aslında yerel ticarete, turistlere daha çekicisi olan ve kültürümüzü anlatabilen yaklaşım için bu çalışmayı yaptık. Umuyorum ki bu projelerimiz doğru bir şekilde sürdürülebilir bir kent mantığıyla olur. 50, 60’lı yıllardaki gibi çarşımız bir çekim noktasına gelir.” Kentlerin hafızasının önemine ve tarihi çarşıların bu konuda üstlendikleri role de değinen Altındağ, yapılacak yenileme ve düzenleme çalışması ile Helvacılar Çarşısının eski ihtişamlı günlerine kavuşacağını kaydetti.

Projenin şehre değer katacağını belirten Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın ise, "İnşallah bu proje şehrimize ciddi bir değer katacak. Buranın bir başlangıç olacağına, eski çarşıların tekrar canlanacağına ve ticaretine fayda sağlayacağına inanıyorum. Proje sancılı geçti, çok şükür bugün imza aşamasına gelebildik. Başlangıçta sadece Helvacılar Çarşısı idi ama sonra Cumhuriyet Caddesi’ne sağlı sollu Ulu Camiye kadar ve Aydınlar Caddesi'ni kapsama alanına aldık. Bu proje inşallah Aydınlar ve Cumhuriyet Caddesi'nin çehresini değiştirecektir. Bu projede amacımız, yerel ticaretin canlandırılması, fiziksel yıpranmanın giderilmesi, tarihi kültür mirasının korunması, düzenleme alanı içerisinde değiştirilerek özelliğini yitirmiş olan sokak dokularını geleneksel kaplama malzemeleri ile sokak yeniden inşa edilmesi ve düzenlenmesi, hem ticareti destekleyen hem de turizme yönelik açık kamusal alanla buluşturulmasıdır. Ayrıca fiziksel çöküşü dondurarak tarihi dokunun sürdürülebilirliğini sağlamak, ekonomik yaşamı canlandırmak, kent yaşam kalitesini artırmak ve kültüre dayalı dinamikleri harekete geçirmeyi amaçlıyoruz." Diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol, Belediye Başkan V. Taşkın ve DİKA Genel Sekreteri Altındağ tarafından imzalandı.